Det globale rentemarkedet

Det globale rentemarkedet

Renten styres også av det globale rentemarkedet. Rentemarkedet styres igjen av sentralbanker sammen med etterspørselen etter valutaen. Valuta kjøpes vanligvis av større eller mindre aktører i markedet. Mange av disse kjøper seg inn i valuta i forskjellige land fordi de tror kursen på valutaen skal opp i et land og ned i et annet land. På denne måten kan du kjøpe valuta et sted og selge mot en annen valuta et annet sted. Dette er veldig enkelt å tenke seg. Kjøper du dollar med norske kroner så har du plutselig norske kroner. Venter du til kronen går opp og forhåpentligvis dollaren går ned, kan du bruke de samme norske kronene til å kjøpe mer dollar. Så venter du igjen til dollaren går opp og du kjøper mer kroner, og får enda mer enn sist gang du kjøpe.

Dette kallers arbitrage og har stor innvirkning på en kurs i et land. Sentralbankene kan sitte og trykke penger for å motvirke at man går tom for penger eller får lite av dem fordi investorer sitter og kjøper. Samtidig kan sentralbanken sette ned renten, da vil det ikke være så interessant med pengene fordi det ikke er noe avkastning på dem mens du har pengene. Det andre med lav kurs er at det ikke forventes at kursen skal opp når sentralbanken skrur ned renten. Dette gjør at mange investorer dropper handel og etterspørselen går ned.

Når renten skrus ned så blir det billigere å låne penger. Forbrukslån blir billigere når sentralbanken skrur ned sine renter. Du får med andre ord billigere lån når staten prøver å svekke valutaen ved å skru ned rentene.

Låne penger

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *